Reizen naar Düsseldorf

Dankzij de ligging vlak bij Nederland is Düsseldorf prima bereikbaar. De meeste Nederlandse toeristen kiezen er dan ook voor om met de eigen auto, de motor of met de bus naar Düsseldorf te reizen. Ook de trein is een goed alternatief, zeker omdat je met de trein vanaf zowel Amsterdam als Utrecht rechtstreeks naar Düsseldorf kunt reizen met ICE International. Welk vervoersmiddel het meest interessant is hangt vaak af van persoonlijke wensen en de bijbehorende kosten.

Vliegen naar Düsseldorf

Düsseldorf is per vliegtuig vanuit Nederland bereikbaar met KLM Cityhopper. Dagelijks vliegt KLM meerdere keren vanaf Amsterdam Schiphol (AMS) naar Düsseldorf International Airport. De officiële vliegtijd bedraagt ongeveer vijftig minuten, maar de daadwerkelijke vluchttijd ligt meestal tussen de 30 en 40 minuten.

Vliegen naar Düsseldorf met KLM

Met de auto naar Düsseldorf

Düsseldorf is dankzij het uitstekende wegennetwerk van zowel Duitsland als Nederland prima met de auto te bereiken. Omdat er meerdere routes zijn via waar je op Düsseldorf aan kunt rijden heb je voldoende alternatieve routes in het geval van verkeersdrukte. Houd er rekening mee dat Düsseldorf een zogenaamde umweltzone is. Dat betekent dat een auto die dit gebied binnenrijdt voorzien moet zijn van een Duitse milieusticker (‘Umweltplakette’). Deze kun je het beste vooraf regelen, zodat je geen tijd verliest als je naar Düsseldorf rijdt. Een milieusticker is gekoppeld aan je kenteken en heeft geen geldigheidslimiet. Je kunt na aanschaf ongelimiteerd alle Umweltzones in Duitsland inrijden met je auto. Je kunt je Duitse milieusticker in Nederland online kopen.

Met de auto naar Düsseldorf

Indien je met de auto naar Düsseldorf rijdt dan heb je bij normale weersomstandigheden en verkeersdrukte te maken met de volgende gemiddelde reistijden en afstanden:

Amsterdam <-> Düsseldorf 235 kilometer / 2:20 uur
Breda <-> Düsseldorf 175 kilometer / 1:45 uur
Leeuwarden <-> Düsseldorf 285 kilometer / 2:40 uur
Maastricht <-> Düsseldorf 110 kilometer / 1:10 uur
Rotterdam <-> Düsseldorf 220 kilometer / 2:15 uur
Utrecht <-> Düsseldorf 195 kilometer / 2:00 uur
Venlo <-> Düsseldorf 60 kilometer / 0:45 uur

Voor het internationale vliegveld van Düsseldorf gelden vergelijkbare reistijden en afstanden. De luchthaven ligt enkele kilometers ten noorden van het centrum van Düsseldorf.

autorijden

Met de trein naar Düsseldorf

Dankzij de snelle verbinding met ICE International sta je vanaf station Amsterdam Centraal al in iets meer dan twee uur op Düsseldorf Hauptbahnhof. Een tijd die je met de auto niet snel zult verslaan. Vanaf Utrecht kun je ook rechtstreeks met de trein naar Düsseldorf rijden. De rit duurt dan ongeveer een uur en drie kwartier. Met de auto ben je meestal tenminste twee uur kwijt. Dan moet er niet veel tegenzitten door files. Niet voor niets dat steeds meer toeristen en zakenreizigers die naar Düsseldorf reizen dat met de trein doen.
Treinstation Düsseldorf Hauptbahhof ligt in het centrum van de stad. Vanaf het station kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer (bus, tram, metro) of taxi verder reizen. Het oude centrum van Düsseldorf (Altstadt) ligt op ongeveer 15-20 minuten wandelen van het station.

Als je naar station Düsseldorf Flughafen wilt reizen per trein dan dien je op Düsseldorf Hauptbahnhof over te stappen. De rit tussen beide Düsseldorfer treinstations neemt nog geen tien minuten in beslag. Op de internationale luchthaven van Düsseldorf kun je met de monorail van het station naar de terminal gaan (gratis).

Treintickets naar Düsseldorf kun je eenvoudig online zoeken en kopen via NS International. Optioneel kun je ook alvast je stoelen reserveren.

Met de trein naar Düsseldorf

Met de bus naar Düsseldorf

Er zijn twee manieren om met de bus naar Düsseldorf te reizen. De eerste is een lijnbusdienst waarbij je zelf kunt kiezen of je een retour of enkele reis boekt. Flixbus biedt dagelijkse ritten aan waarbij je in ongeveer drie uur van Amsterdam naar Düsseldorf reist per bus. Flixbus biedt ook goedkope busritten vanaf andere Nederlandse steden naar Düsseldorf. Ook zijn er meerdere reisorganisaties en busbedrijven die georganiseerde reizen naar Düsseldorf aanbieden. Dit kunnen eendaagse of meerdaagse reizen met overnachting(en) zijn. Deze reizen worden vooral aangeboden in de weken voor kerst. Deze zogenaamde kerstmarktreizen zijn erg populair onder Nederlandse toeristen.

Autorijden en parkeren in Düsseldorf

Düsseldorf is een vrij drukke stad als het aankomt op autorijden. Om stress te voorkomen is het aan te raden om een navigatiesysteem te gebruiken als je de binnenstad van Düsseldorf opzoekt met de auto. Wie de auto wil parkeren die kan het beste een van de vele parkeergarages in de stad gebruiken. Deze zijn verspreid door Düsseldorf te vinden. Door middel van borden wordt aangegeven waar ze te vinden zijn en hoeveel parkeerplaatsen er op dat moment nog beschikbaar zijn. De meeste parkeergarages zijn 24 uur per dag geopend. De tarieven zijn niet overal gelijk. Sommige hotels bieden ook parkeren tegen betaling aan. Dit is niet zelden duurder dan parkeren in een openbare parking. met een paar honderd meter lopen kun je soms wel tot tien euro per dag besparen op je parkeerkosten.


Taxi

In Düsseldorf rijden er volop taxi’s rond. De meeste taxi’s vind je bij de speciale taxistandplaatsen zoals bij de Hauptbahnhof, Medienhafen en in Altstadt. Je hoeft niet persé naar een taxistandplaats te lopen. Je kunt de crèmekleurige taxi’s mits ze niet bezet zijn ook gewoon aanhouden op straat of je kunt een taxi telefonisch (laten) bestellen. Dat kan via de telefoonummers 0049 211 33333 of 0049 211 99999. In Düsseldorf kun je 0049 vervangen door een 0 (nul). De taxi’s in Düsseldorf rijden op basis van een taximeter.

Taxi

Openbaar vervoer

Düsseldorf heeft een goed netwerk van bussen en trams (‘S-Bahn’). Met de combinatie van beide vervoersmiddelen kun je eenvoudig grote delen van de stad bereiken. Daarnaast is er ook één metrolijn (‘U-Bahn’) die onder andere het centraal station met de Königsallee en de de H.-Heine-Allee met elkaar verbindt. De metro is door het kleine aantal haltes een snelle en efficiënte methode om van het station naar de stad te gaan of juist terug te keren naar het station.

Houd er rekening mee dat de frequentie waarin bussen en trams rijden in de loop van de avond snel afneemt. Het kan zelfs gebeuren dat je tot een half uur moet wachten op de volgende tram.

Kaartjes voor het openbaar vervoer koop je bij de ticketautomaten, bij kiosken en bij servicepunten. Wie meerdere ritten op een dag wil maken die is vaak voordeliger uit met een dagkaart. Een andere optie is de DüsseldorfCard. De DüsseldorfCard is een goedkope en eenvoudige manier om de stad Düsseldorf te verkennen. Tijdens de geldigheid van deze kaart kun je binnen Düsseldorf gratis reizen met de bus, tram en trein. Tevens zijn er meerdere musea gratis toegankelijk en gelden er voor een groot aantal bezienswaardigheden aanzienlijke kortingen. De DüsseldorfCard is aan te schaffen met een geldigheid van 24, 48 of 72 uur.

Openbaar vervoer met de tram

Fietsen

Düsseldorf is een fietsvriendelijke stad geworden. De stad telt inmiddels meer dan vijfhonderd kilometer aan fietspaden en er zijn verschillende plekken in de stad waar je een fiets kunt huren. Zo zit er een fietsverhuurder bij het station, zodat je meteen vanaf de trein verder kunt op de fiets om de stad te verkennen. De toeristische dienst van Düsseldorf heeft een aantal fietsroutes samengesteld. Deze routes zijn verkrijgbaar op beide kantoren van de toeristische dienst van Düsseldorf.

Boottocht

Vanaf de Rijnpromenade worden er verschillende boottochten georganiseerd. Je kunt met een zestig minuten durende panoramische boottocht vanaf de Burgplatz Pier. Deze boottochten worden in het zomerseizoen (begin april tot eind oktober) gehouden. Op de drukkere dagen, zoals in de middag op zomerse zaterdagen en zondagen, is het handig om je tickets voor een boottocht vooraf via internet te kopen. Door de drukte kan het anders zo zijn dat je geen plekje hebt.

Reserveer tickets voor de rondvaart in Düsseldorf

Boottocht op de Rijn