Kerstmarkten in Düsseldorf

Een traditie die in Duitsland al jarenlang in stand wordt gehouden zijn de kerstmarkten. Deze Weihnachtsmarkten staan in vrijwel iedere grote stad en in redelijk wat kleinere steden. Ook Düsseldorf doet mee aan dit gebruik. Hoewel sommige sites spreken van één grote kerstmarkt worden er in Düsseldorf meerdere kerstmarkten gehouden. Wel zijn ze allemaal in het centrum van de stad geconcentreerd en liggen ze niet ver van elkaar. Daarom heeft men het wel eens over de kerstmarkt van Düsseldorf in plaats van de kerstmarkten van Düsseldorf.

Düsseldorf bezienswaardigheden

Düsseldorf is een grote Duitse stad met een modern stadshart gemengd met oude elementen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Düsseldorf op een rijtje gezet:
Düsseldorf bezienswaardigheden top 10

Wanneer?

In vergelijking met de kerstmarken in Nederland en België gaan de kerstmarkten in Düsseldorf wat eerder van start. Meestal is dit het laatste of voorlaatste weekend van november al. In tegenstelling tot de Belgische kerstmarkten stoppen de kerstmarkten in Düsseldorf (en vrijwel overal in Duitsland) vlak voor Kerstmis. In het geval van Düsseldorf normaal gesproken op 23 december. De kerstmarkten van 2016 worden gehouden van 17 november tot en met 23 december 2016. Op zondag 20 november zijn de kerstmarkten gesloten vanwege 'Totensonntag'.

Op zondag, maandag, dinsdag, woensdag en donderdag zijn de kerstmarkten geopend vanaf 11 uur 's morgens tot 20 uur 's avonds. Op vrijdag en zaterdag zijn de kerstmarkten geopend van 11 uur 's morgens tot 21 uur 's avonds. Wie de drukte wil vermijden die kan het beste doordeweeks naar Düsseldorf gaan. Het begin van de week (maandag en dinsdag) is over het algemeen het rustigste. Zeker totdat het begint te schemeren is het dan wat betreft drukte prima te doen op de kerstmarkten. Dat komt mede omdat de lokale mensen overdag werken en studeren. Wat ook mee zal werken is dat rondom schemer de sfeer optimaal wordt. Wie van plan is de kerstmarkten te bezoeken raden we zeker aan om schemer en donker mee te pakken.

Waar?

De kerstmarkten in Düsseldorf staan op 6 verschillende locaties. Ze strekken zich uit vanaf Altstadt (de oude binnenstad) tot in Stadmitte. De totale afstand die je moet lopen om alle kerstmarkten te bezoeken is ongeveer anderhalve kilometer. We zetten ze hieronder van west naar oost op een rijtje:

- Marktplatz: voor het Rathaus staan ruim dertig kraampjes in een cirkel opgesteld. Dankzij de prachtige gebouwen die de markt omringen ontstaat er een heerlijke kerstsfeer. Op de hoek van de kerstmarkt op de Marktplatz staat een draaimolen van bijna een eeuw oud.
- Flinger Strasse / Marktstrasse: vanaf de kerstmarkt op de Marktplatz kun je via de kraampjes in de Marktstrasse naar de Flinger Strasse lopen. Deze kerstmarkt sluit dus eigenlijk bijna naadloos aan op de eerste kerstmarkt. Deze kerstmarkt telt zo'n 24-25 kraampjes. Omdat de in een rij opgesteld staan tussen de gewone winkels is deze kerstmarkt iets minder sfeervol dan de andere kerstmarkten volgens onze persoonlijke mening. Het voordeel van deze kerstmarkt is dat het op de looproute ligt naar de derde kerstmarkt van Düsseldorf: de kerstmarkt aan Heinrich-Heine-Platz
- Heinrich-Heine-Platz: de kerstmarkt op dit plein is met 45 kramen de grootste kerstmarkt van Düsseldorf. Fraai element is het wijnpaviljoen dat verhoogd in het midden van het plein staat. Van hieraf heb je een mooi uitzicht over de kerstmarkt. De meeste mensen zien deze kerstmarkt als de hoofdkerstmarkt van Düsseldorf.
- Stadtbrückchen: op slechts tweehonderd meter van de kerstmarkt op het Heinrich-Heine-Platz staat de kerstmarkt op de binnenplaats van het Wilhelm-Marnixhuis. Vanwege de sfeerverlichting heeft deze kerstmarkt de bijnaam Sternchenmarkt ("Kleine Sterrenmarkt"). Omdat deze ruim 25 kramen tellende kerstmarkt op een binnenplein staat, ontstaat er een intieme sfeer.
- Schadowplatz: met ruim dertig kramen is de kerstmarkt op Schadowplatz wat betreft grootte de tweede van Düsseldorf. Deze kerstmarkt heeft een duidelijk ander decor dan de eerste vier, wat veroorzaakt wordt door de modern vormgegeven gebouwen die aan dit plein staan. De sfeervolle kraampjes vormen zo een fraai contrast met het strakke design van de omgeving. Deze kerstmarkt ligt op tien minuten wandelen van de kerstmarkt op de Heinrich-Heine-Platz.
- Gustaf-Gründgens-Platz en Schadowstrasse: twee locaties in het nieuwe deel van het centrum die samen één kerstmarkt vormen. Kinderen zijn vooral dol op de kerstmarkt op de Gustaf-Gründgens-Platz. Dat is vooral vanwege de ijsbaan waar tijdens en ook nog na de kerstmarkt geschaatst kan worden. De ijsbaan is alle dagen tot tien uur 's avonds geopend. Op deze kerstmarkt is er tevens een activiteitentent voor kinderen en staat er een draaimolen.

Wat?

Een kerstmarkt is een seizoensmarkt die in het teken staat van Kerstmis en de winter. Dat wordt al prachtig duidelijk gemaakt door de houten stalletjes van waaruit men de waren aan de man probeert te brengen, gecombineerd met feeërieke verlichting. Wat je op elke Duitse kerstmarkt tegen zult komen is glühwein. Deze warme alcoholische drank bestaat uit wijn (meestal rood) met kaneel, steranijs, kruidnagel en citrusschillen. Andere lekkernijen die je veel ziet zijn allerlei soorten worst, hete kastanjes, flammkuchen, reibekuchen (aardappelpannenkoekjes), snoepgoed, warme chocolademelk, brezels en knoedels.

Reuzenrad

Officieel is het geen kerstmarkt, maar zeker jet vermelden waard is het reuzenrad op de Burgplatz. Deze staat drie maanden per jaar te schitteren nabij de Rijnoever en wordt omringd door diverse stalletjes. Het reuzenrad is dagelijks van 11 tot 21 uur geopend en telt 42 afgesloten en verwarmde cabines. Het reuzenrad biedt een fraai panoramisch uitzicht over Düsseldorf in winterse sferen.

Praktisch

Parkeren doe je het beste in één van de vele parkeergarages die de stad telt. Parkeren op straat is ook tegen betaling, dus geld besparen door een parkeergarage te vermijden doe je niet. Het voordeel van een parkeergarage is dat je niet vooraf hoeft te bepalen hoe lang je blijft staan. Ander voordeel is dat je niet per ongeluk verkeerd kunt gaan staan zodat je alsnog een boete krijgt.

Parkeergarages die het gunstigste ten opzichte van de kerstmarkten liggen zijn:

- Altstadt-Rheinufer - deze parkeergarage ligt aan de Rijnoever, direct bij de uitvalsweg richting Nederland. De parkeergarage is 24 uur per dag geopend. Het adres is Akademiestraße 1a, 40213 Düsseldorf. In totaal zijn hier 700 parkeerplaatsen, waarmee het de grootste parkeergarage in Altstadt is. Parking Altstadt-Rheinufer ligt op slechts 200-300 meter van de kerstmarkten op de Martplatz en de Marktstrasse & Flinger Strasse
- Carsch-Haus - als je parkeergarage Carsch-Haus inrijdt op de Grabenstrasse nummer 14 dan zie je de lampjes van de kerstmarkt op Stadtbrückchen al. Deze 560 parkeerplaatsen tellende parkeergarage ligt direct bij de kerstmarkten op Stadtbrückchen en de Heinrich-Heine-Platz. Deze vrij drukke parkeergarage is ook 24 uur per dag geopend.
- Kunsthalle en Kunstsammlung NRW - deze twee parkeergarages hebben een gezamenlijke capaciteit van 475 parkeerplaatsen. Ze liggen ten noorden van de kerstmarkten. De kleinste parking (Kunsthalle) is 24 uur per dag geopend. De grotere parkeergarage (Kunstsammlung NRW) is ‘s nachts gesloten.

Als je 's avonds niet meer terug wilt rijden (of mag vanwege teveel glühwein) dan zijn er volop hotels in Düsseldorf waar je kunt overnachten. Tijdens de kerstperiode kunnen de kamerprijzen soms flink oplopen. Op tijd boeken met mogelijkheid om gratis te annuleren is een manier om goedkoper uit te zijn. Kom je vlak voor vertrek iets goedkopers tegen dan annuleer je de eerste reservering. Vooral in het weekeinde geldt dat je in en rondom Altstadt duurder uit bent, zeker tijdens de kerstmarkten. Het is dan vaak voordeliger om een zakenhotel te boeken dat iets van de kerstmarkten vandaan ligt. Deze moet dan wel een goede openbaar vervoer verbinding hebben naar het centrum. Op die manier kun je vaak veel besparen of voor hetzelfde geld veel luxueuzer overnachten.

Tip

Bij de toeristische dienst van Düsseldorf kun je een gratis brochure van de kerstmarkten halen. Hier staat ook een plattegrond in waarop de kerstmarkten aangegeven staan. Ook staat er extra informatie over de verschillende kerstmarkten in. Het kantoor in Altstadt zit op de hoek van de Marktstraße en de Rheinstraße. Dit kantoor is alle dagen geopend van 10 tot 18 uur. Er zijn ook algemene brochures over Düsseldorf te vinden en folders over actuele evenementen in de stad. De medewerkers achter de balie kunnen uw verdere vragen beantwoorden.

Nuttige sites

Kerstmarkten van Düsseldorf op bijzondereplaatsen.nl

Bustochten naar Düsseldorf

Vanwege de redelijk gunstige ligging ten opzichte van Nederland zijn de kerstmarkten zeer populair onder Nederlanders. Dat zorgt ervoor dat er heel veel busmaatschappijen en reisorganisaties bustochten aanbieden naar de kerstmarkten in Düsseldorf. Als je een busreis boekt naar de kerstmarkten van Düsseldorf let dan goed op de vertrektijd van de terugreis. De kerstmarkten zijn vanaf de schemer het mooiste (rond half vijf 's middags). Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd in Düsseldorf hebt tijdens de meest sfeervolle uurtjes.

Eten & drinken

Op de kerstmarkten is volop eten en drinken te koop. Mocht je toch op je gemak ergens binnen of op een terras willen zitten dan kun je de Bolkerstrasse opzoeken. Deze autovrije straat komt uit op de Marktplatz en bestaat vooral restaurants, bars en een enkele discotheek. Dit is het hart van het uitgaansleven van Düsseldorf. De terrassen zijn in de wintermaanden verwarmd.

Meer info over Düsseldorf

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Düsseldorf:
5x zien & doen in Düsseldorf
bijzondere plekjes in Düsseldorf

Düsseldorf informatie
Düsseldorf tips
Düsseldorf toerisme
Düsseldorf weer & klimaat

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy