Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Düsseldorf op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Houd er rekening mee dat de informatie op deze pagina vrij algemeen is. Voor specifieke vragen over Düsseldorf verwijzen we graag naar de toeristische dienst van de stad (twee kantoren in Düsseldorf), naar uw huisarts (medische vragen) of naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (reisadvies / calamiteiten Duitsland).
Activiteiten en tours reserveren
Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Düsseldorf bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Düsseldorf.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Düsseldorf
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Düsseldorf via Tiqets
entreetickets, activiteiten en tours in Düsseldorf via GetYourGuide
Alarmnummers
In het geval dat er dringende medische assistentie (een ambulance) of een brandweer nodig is dan bel je net als in Nederland naar het gratis noodnummer 112. Voor de politie bel je naar nummer 110.
Alcohol
Een lekker Altbier gaat er natuurlijk altijd wel in als je in Düsseldorf bent. Pas wel op met alcohol in het verkeer. Het beste is om totaal nuchter achter het stuur te kruipen. Wie toch een glaasje wilt drinken die moet er rekening mee houden dat de alcohollimiet in Duitsland 0,5‰ bedraagt voor bestuurders vanaf 25 jaar. Ben je jonger dan 25? Dan ligt die grens op slechts 0,1‰. Dat betekent in de praktijk dat je ongeveer een half glas bier of een heel glas radler (2% alcohol) gedronken mag hebben.
Douane & documenten
Duitsland is een land gelegen in de Europese Unie. Het behoort ook tot de zogenaamde Schengenlanden. Dat betekent dat er sprake is van vrij verkeer en goederen. Om naar Düsseldorf te reizen heb je dus officieel geen paspoort nodig. Indien je per vliegtuig naar Düsseldorf reist van heb je een geldig identificatiemiddel (ID-kaart of paspoort) om je te identificeren als de persoon die op de boeking/boarding pass staat. Ook kan er door hotels om identificatie gevraagd worden. Officieel kent Duitsland wel een identificatieplicht, echter ben je weer niet verplicht om een identiteitsbewijs bij je te dragen.
Reis je met de auto naar Düsseldorf? Houd er dan rekening meer dat je een milieusticker op je auto nodig hebt om de stad in te mogen rijden. Je kunt Duitse milieusticker in Nederland online kopen.
Drinkwater
Het leidingwater in Düsseldorf is net als elders in Duitsland uitstekend drinkbaar. Er zijn geen algemene gezondheidsrisico’s bekend omtrent de consumptie van kraanwater. Het water is net als het Nederlandse kraanwater vrij neutraal van smaak.
Elektriciteit
Wie naar Düsseldorf reist heeft geen wereldstekker of adapter nodig. In Duitsland heeft men net als bij ons 220-230 volt wisselstroom bij 50 Hz. Men gebruikt dezelfde stekkers als in Nederland.
Feestdagen
Duitsland kent een aantal officiële feestdagen waarbij de winkels, overheidsinstanties en banken over het algemeen gesloten zijn. Ook zijn tijdens de meeste feestdagen veel musea gesloten. Sommige musea sluiten hun deuren tijdens alle feestdagen.
Een overzicht van de Duitse feestdagen die ook in Düsseldorf gevierd worden:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
3 oktober – Dag van de Duitse Eenheid
1 november – Allerheiligen
25 en 26 december – Kerstmis (Weihnachten)
variabel – Pasen
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren
Verder wordt in Düsseldorf het carnavalsfeest uitbundig gevierd (in februari of maart). Als je het weekend en de dagen voor aswoensdag naar Düsseldorf reist dan zul je ongetwijfeld geconfronteerd worden met carnavalsvierders in het centrum van Düsseldorf. Op carnavalsmaandag (Rosenmontag) vind de carnavalsoptocht in het centrum plaats. De meeste winkels en openbare instellingen zijn die dag gesloten.
Houd er rekening mee dat in juli de jaarlijkse kermis van Düsseldorf gehouden wordt. Tijdens dit negen dagen durende evenement komen er dagelijks tot een half miljoen mensen naar Düsseldorf. Dat betekent dat de stad letterlijk uit haar voegen barst.
Fooien
Je bent niet verplicht om in Düsseldorf fooien te geven, maar het personeel is er steeds vaker op ingesteld dat dat wel gebeurt. Afronden naar een rond bedrag waarbij je een maximaal percentage van tien procent aanhoudt is goed. Dit doe je zowel bij bedienend horecapersoneel als bij taxichauffeurs.
Geld
In Düsseldorf betaal je net als in Nederland en de rest van Duitsland met de euro. Met een Nederlandse bankpas kun je over het algemeen probleemloos geld pinnen uit de geldautomaten die je in Düsseldorf tegenkomt. Creditcards worden bij hotels en in de winkels van grotere ketens vaak zonder problemen geaccepteerd. In restaurants is het niet zo vanzelfsprekend. Zorg ervoor dat je daarom altijd voldoende contant geld bij hebt.
Internet / wifi
In een moderne stad als Düsseldorf is het zelden een probleem om verbinding met het internet te maken. Draadloos internet is op een toenemend aantal plekken beschikbaar. Vooral in horecagelegenheden waar veel jongeren en/of reizigers komen is er vaak sprake van een wifi-netwerk dat toegankelijk is voor gasten. In hotels is de toegang soms beperkt tot de algemene ruimtes. Het zijn vaak de duurdere zakenhotels waar je moet betalen voor internettoegang.
Je kunt natuurlijk ook via het mobiele netwerk online gaan. Tegenwoordig kun je dat binnen de Europese Unie gewoon met je normale bundel, hoewel er wel enkele restricties kunnen gelden. Over het algemeen is surfen via het mobiele netwerk veiliger dan via wifi. De dekking van de netwerken is over het algemeen goed in Düsseldorf. Wil je de grootst mogelijke databundel hebben voor de beste prijs? Bij Simonly.nl kun je gemakkelijk de beste abonnementen met veel data vinden.
Openingstijden
De winkels in Düsseldorf openen meestal tussen rond 10 uur ‘s morgens hun deuren. In het centrum sluiten winkels over het algemeen om 20 uur. Op zaterdag sluiten ze soms eerder hun deuren. Kleinere winkels en winkels buiten het centrum zijn vaak wat korter geopend. Op zondag zijn vrijwel alle winkels gesloten, tenzij er sprake is van een speciale koopzondag. Tijdens officiële feestdagen zijn de meeste winkels over het algemeen gesloten. Houd er rekening mee dat de dag voor Kerstmis, 24 december, de meeste winkels al om 14:00 uur sluiten.
Taal
In Düsseldorf spreekt men Duits. Het Duits is zowel de officiële taal als de algemene spreektaal. Het beste probeer je daarom om Duits te spreken. Het aantal mensen in Düsseldorf dat ook Engels spreekt is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Vooral in winkels, hotels, restaurants en bij toeristische attracties kun je vaak ook teruggrijpen naar het Engels als het in het Duits niet lukt.
Tijdsverschil
Düsseldorf kent geen tijdsverschil met Nederland. Het ligt in dezelfde tijdzone (UTC +1). De zomertijd gaat gelijk in met die van Nederland (laatste zondag van maart). Op de laatste zondag van oktober wordt de klok een uur terug gezet en gaat de wintertijd weer in.
Veiligheid
Düsseldorf is een stad die relatief veilig is, maar waar je wel met de gangbare problemen in aanraking kunt komen die je ook in andere steden ziet. Zakkenrollers slaan vooral op kerstmarkten, in het uitgaansleven en in de drukkere winkelstraten toe. Let ook vooral in het openbaar vervoer goed op je spullen. Je auto parkeer je het beste in goed verlichte en beveiligde parkeergarages.
Houd er rekening mee dat het na een uur of negen ‘s avonds ineens snel rustiger wordt op de meeste plekken op straat. Indien je met een dure camera of horloge rondloopt ben je dan een gewilde prooi van dieven.
Voor Düsseldorf geldt gemiddeld genomen dezelfde terreurdreiging als binnen Nederland. Je hoeft geen straatvrees te hebben, maar wees wel alert.