De geschiedenis van Düsseldorf

Düsseldorf is tegenwoordig een rijke Duitse stad welke gelegen is in Noordrijn-Westfalen. Mode en cultuur is mede de reden van het grote aantal toeristen dat de stad jaarlijks bezoekt. Düsseldorf kent een rijke geschiedenis. Deze neemt ons mee terug naar de tijd van het Neolithium maar de omgeving droeg toen nog niet de naam zoals we dat vandaag de dag kennen.

De Frankische periode

De Frankische periode vond plaats in de 7e en 8e eeuw. In deze tijd was Düsseldorf slechts een klein boerengehucht welke nog niet eens bekend stond onder deze naam. Pas later, in 1135 om precies te zijn, is de naam Düsseldorf voor het eerst ontdekt in geschriften. In deze tijd was het de bekende keizer Friedrich Barbarossa die het nabij gelegen Kaiserswerth liet uitgroeien tot een grote buitenpost, welke vooral een verzamelplaats was van soldaten. Om deze reden werd er later ook een burcht gebouwd zodat de nabijgelegen Rijn goed in de gaten gehouden kon worden.

Een aantal jaren later, in 1288 verkreeg Düsseldorf stadsrechten. Dit werd besloten door graaf Adolf V van Berg. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Het Hertogdom Berg moest flinke gevechten voeren met Siegried van Westerburg, welke op dat moment de aartsbisschop van Keulen was. Toch overwon het Hertogdom van Adolf V van Berg. Dit gebeurde toen de soldaten van Siegried van Westerburg bij de Slag bij Woeringen werden verslagen. In de 14e eeuw was Düsseldorf de hoofdstad van het Hertogdom Berg en verbleven er diverse hertogen.

geschiedenis van Düsseldorf

Bezetting door Spanje en Frankrijk

In 1609 werd Düsseldorf ingenomen door Ambrogio Spinola. Hij was een Spaanse generaal die optrad als keizerlijke commissaris. Spinola heeft deze functie kunnen behouden tot aan het jaar 1614. Keurvorst Johan Willem van de Palts deed zijn intrede in de stad, en maakte er zijn verblijfplaats van. Van de Palts zorgde er voor dat Düsseldorf groeide. Dit deed hij door het bouwen van diverse kastelen en instituten. Ook werden er diverse kunstverzamelingen aangelegd door de keurvorst.

In 1757 werd Düsseldorf ingenomen door de Fransen. Dit gebeurde tijdens de Zevenjarige Oorlog. Hoewel het er in het begin op leek dat de Fransen verjaagd konden worden, slaagde Ferdinand van Brunswijk hier uiteindelijk toch niet in. Hij was in die tijd opperbevelhebber van Düsseldorf. De stad werd zwaar gebombardeerd waardoor Frankrijk kon heersen over de Duitse stad. Pas toen in 1801 de Vrede van Lunéville achter de rug was, kwam Düsseldorf weer in handen van Beieren waarna het bij Pruisen ging horen.



Düsseldorf in de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Nadat de Eerste Wereldoorlog ten einde was, werd Düsseldorf direct door troepen vanuit Frankrijk en België bezet. Ook het Ruhrgebied ontkwam niet aan deze bezetting. Pas toen het Dawes Plan op 1 september 1925 werd ondertekend, werd de bezetting opgeheven. In 1929 werd ook Kaiserswerth officieel bij Düsseldorf gevoegd.

Toen Düsseldorf rond 1930 onder toezicht van de Nazi’s kwam te staan, vond er al snel de eerste verbranding van boekwerken plaats. Dit betroffen vooral stukken van Erich Kästner en Heinrich Heine. Na de beruchte Kristallnacht in november 1938 werden veel Joodse inwoners van Düsseldorf afgevoerd naar Poolse concentratiekampen. Ook werden veel synagogen in de stad vernietigd. Nadat er meer dan 5000 doden te betreuren vielen, werd Düsseldorf in 1945 bezet en bevrijd door troepen uit Amerika. De stad was volledig verwoest waaronder vooraanstaande gebouwen en diverse bruggen over de Rijn.

De Britse bezetting zorgde er uiteindelijk voor dat de stad weer opbloeide. Er werd een nieuwe deelstaat gecreëerd met de naam Nordrhein-Westfalen. Düsseldorf werd in 1946 benoemd tot de hoofdstad van deze provincie. De stad groeide en ook de economie kreeg een enorme boost. Dat heeft ervoor gezorgd dat Düsseldorf nu de levendige stad is waar de gemiddelde levensstandaard van de inwoners hoog is.