Bezienswaardigheden in Düsseldorf

Düsseldorf is een moderne stad met een leuke mix aan evenementen, bezienswaardigheden, musea en van alles wat je kunt zien en doen. In de zomermaanden wordt er vrij veel georganiseerd in de stad. Voor een actueel overzicht van evenementen verwijzen we u graag naar de toeristische dienst van Düsseldorf, die uitstekend op de hoogte is van alles wat er speelt in de stad.
Houd er rekening mee dat je voor populaire evenementen, concerten en festivals vaak tijdig van tevoren kaartjes zult moeten regelen. De meeste musea in Düsseldorf zijn op maandag gesloten.

Regel je tickets en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Düsseldorf bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Düsseldorf.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Düsseldorf
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Düsseldorf via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Düsseldorf via GetYourGuide

Altstadt

Dit oudste gebied van de stad Düsseldorf heeft heel wat bijzondere bezienswaardigheden te bieden. Dit stadsdeel is niet heel groot, dus het is aardig te belopen. Met name het oude stadhuis (rathaus), de Lambertus Basiliek, de kasteeltoren (schlossturm) met daarin het Maritiem Museum en de vele winkels en horeca zaken zijn bezienswaardigheden die Altstadt de moeite waard maken. In de Bolkerstraße zijn zeer veel cafe’s en restaurants te vinden. Mede hierdoor wordt de stad Düsseldorf ook wel de langste bar van de wereld (längste theke der welt) genoemd. Om te winkelen bezoek je vooral de straten Kapunzinergasse, Flinger Straße, Mittelstraße en Wallstraße. In de Altstadt wordt ook elk jaar het Düsseldorf Festival gevierd. Dit festival waarin kunst en cultuur centraal staan weet elk jaar opnieuw duizenden bezoekers aan te trekken.

Altstadt

Das Lieferhaus

Op het adres Liefergasse nummer 9 is het oudste stenen huis van Düsseldorf te vinden. De oorspronkelijke naam van dit bouwwerk is Löwenhaus. Door de jaren heen zijn er meerdere aanpassingen gedaan. De meest ingrijpende heeft in 1881 plaatsgevonden. Dit betreft het werk van Duitse architect Leo van Abbema . Dit betrof niet zijn eerste werk, want dat staat aan de Alleestraße nummer 26 in Düsseldorf.



Winkelstraten Schadowstraße en Königsallee

Het aanbod van winkels en winkelcentra is rondom deze twee straten het grootst. De massa trekt vooral naar de Schadowstraße om het ruime aanbod van bekende en gangbare merken die er worden aangeboden. Denk hierbij aan merknamen als H&M, C&A, Primark en Peek & Cloppenburg. De Königsallee of kort gezegd Kö is meer voor mensen met een goed gevulde portemonnee. De merknamen die hier voorbij komen zijn Chanel, Giorgio Armani, Hugo Boss, Hermès en Cartier.

Königsallee

Kreuzherrenkirche

De oude kloosterkerk Kreuzherrenkirche aan de Ratingenstraße was ooit een waar bedevaartsoord. Naast de kerk werd al snel een soort klooster opgericht om zieke pelgrims en hulpbehoevende mensen op te vangen tijdens deze veeleisende tochten.Tijdens de negentiende eeuw zijn er grote aanpassingen gedaan en werden er ruimtes voor hele ander doeleinden gebruikt dan het belijden van het geloof. Zo is het tijdelijk een paardenstal geweest en heeft het gediend als opslag. Vervolgens is getracht om zo veel als mogelijk weer te herstellen om wederom omstreeks 1958 opnieuw als belangrijke kerk te fungeren.

Ruïne van Kaiserpfalz

Het keizerlijke paleis Kaiserpfalz heeft lange tijd veel aanzien genoten. Door de strategische ligging langs twee belangrijke handelsroutes en aan de Rijn was het voor lange tijd het onderkomen van belangrijke keizers zoals Hendrik III tot en met Hendrik VI. Daarna is het zelfs Nederlands bezit geweest om vervolgens het bezit van een Keulse familie te worden. Omstreeks 1838 is het onderdeel van de stad Kaiserwerth geworden. De stenen van de ruïnes werden gebruikt om dijken en panden te bouwen. Gelukkig heeft men gaande weg de waarde van de plek beter in weten te schatten en is het resterende deel goed bewaard gebleven.

St. Lambertus

Deze prachtige Lambertus basiliek werd al in de dertiende eeuw gebouwd. Destijds was het niet meer dan een dorpskerk. Door de jaren heen is er bijgebouwd, verbouwd en gerestaureerd. De karakteristieke en kenmerkende toren is ontstaan toen omstreeks 1815 deze werd vervangen voor een nieuw exemplaar. Het vers gebruikte hout was nog vochtig waardoor het tijdens het drogen en de werking van het hout is gaan draaien. Dit pakte zo goed uit, dat men besloot na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog om een identiek exemplaar te bouwen op de gerestaureerde kerk. Binnen zijn enkele voorwerpen en meubelstukken uit vijftiende en zeventiende eeuw te bewonderen. De pronkstukken zijn het hoogaltaar met daarop de beelden van heiligen zoals Lambertus Pancratius, Apollinaris en Thomas. En het laatgotische kunstwerk, de sacramentstoren uit de vijftiende eeuw.

St. Lambertus

Schloss Jägerhof

Aan de Jacobistraße te Düsseldorf is het voormalige kasteel Jägerhof gelegen. De invloedrijke Karl Theodor gaf halverwege de achttiende eeuw opdracht tot het bouwen van dit paleis. De linker- en rechtervleugel zijn in de loop van de jaren verloren geraakt. De grootste schade werd echter opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omstreeks 1950 heeft de Duitse architect Helmut Hentrich getracht het zo veel als mogelijk terug in de originele staat te brengen. Vervolgens is het een paar jaar daarna een museum geworden. Het eerste museum wat dit pand betrok was het Stedelijk Museum. Nu vandaag is er het Goethe Museum gevestigd. Alles omtrent het leven en het werk van de Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe is hier op bijzondere wijze tentoongesteld.

Rathaus

Midden in de Altstadt tussen de Rijn en de Marktplatz ligt het historische raadhuis van Düsseldorf. Al in de zestiende eeuw wordt de stad geregeerd vanaf deze plek. Aan het begin van de achttiende eeuw werd tegen het raadhuis de woning van kunstenaar Gabriel de Grupello gebouwd. Hij was de ontwerper van het Johann Wilhelm von Pfalz-Neuburg ruiterstandbeeld (afgekort Jan-Wellem) die op de Marktplatz voor het gemeentehuis te vinden is. De woning van deze kunstenaar is vandaag de dag onderdeel van het stadhuis.

Rathaus

Kö-Bogen

In het oostelijke stadsdeel is het modernste winkelgebied van de stad Düsseldorf te vinden. Het commerciële gebouw werd ontworpen door architect Daniel Libeskind. Het bijzonder vormgegeven gebouw heeft een opmerkelijke geometrie. Het complex sluit aan bij de straten Köningsallee, Hofgarten, Jan Wellem Platz, Schadowplatz en Gustaf-Gründgens Platz. Behalve luxe winkels en restaurants zijn er kantoren gevestigd. De ingangen bevinden zich vooral aan de Schadow Platz.

Huisbrouwerijen

Düsseldorf staat bekend vanwege het zogenaamde Altbier dat hier gebrouwen wordt. Het amberkleurige bier wordt volgens traditionele streekrecepten gebrouwen en wordt vooral veel verkocht via de huisbrouwerijen. Behalve bier drinken kun je hier ook uitstekend eten. Geen hoogstandjes van culinaire kunstwerken, maar de echte Duitse keuken. Populaire huisbrouwerijen in het centrum van Düsseldorg zijn Schumacher, Uerige en Zum Schlüssel.

Huisbrouwerijen

Zoopark

De dierenpark van Düsseldorf is een uitstekend onderhouden park met verschillende diersoorten. Sinds het park er halverwege de twintigste eeuw een aquarium bij kreeg heeft, presenteert het zelfs een exotische onderwaterwereld. In het inpandige Löbbecke Museum zijn verschillende natuurhistorische tentoonstellingen te bewonderen. In de tropenhal zijn dieren als krokodillen, goendi’s en allerlei reptielen te vinden.

Kermis

Met de jaarlijkse kermis van Düsseldorf wordt ieder jaar opnieuw de gedenkdag van de beschermheilige St. Apollinaris herdacht. Middels een soort van optocht wordt een stukje van deze geschiedenis nagespeeld door de St. Sebastianus Schuttersvereniging. Echter voor vele betekent de kermis van Düsseldorf vooral plezier en gezelligheid. Allerlei snelle en kleurrijke attracties sieren de kade langs de Rijn. De laatste dag wordt traditioneel afgesloten met een vuurwerkshow. De jaarlijkse kermis wordt in de maand juli gehouden en is de grootste kermis langs de Rijn.

Rijnoeverpromenade

Geliefd bij inwoners en bij toeristen, dat is de kilometers lange wandelpromenade langs de Rijn. Vooral in het zomerseizoen is het hier levendig, als de terrasjes goed gevuld zijn, wandelaars hun wandeling maken, jongeren chillen in het gras en de rondvaartboten hun tochtjes van hieraf starten. De Rheinuferpromenade wordt niet voor niets gezien als het kloppend hart van Düsseldorf.

Rijnoeverpromenade

Museum K20-21

De beroemdste musea van deze hoofdstad van Duitsland zijn de K20 en K21. In het K20 museum aan de Grabbeplatz is vooral kunst te bewonderen die afkomstig is uit twintigste eeuw. Denk hierbij aan werken van Henri Matisse, Pablo Picasso, Andy Warhol en Pieter Mondriaan. Het K21 aan de Stäandehausstraße is voornamelijk hedendaagse kunst te aanschouwen. Het prachtige gebouw is gevuld met werken van kunstenaars zoals Tomás Saraceno, Alexander Calder en Susan Philipsz. Vaak zijn dit tijdelijke tentoonstellingen.

Düsseldorfer Schauspielhaus

Het moderne bouwwerk waarin het Düsseldorfer Schauspielhaus is gevestigd, is het werk van architect Bernhard Pfau. Het theater wat zijn deuren al in 1970 opende heeft een uitgebreide agenda met uiteenlopende producties. Het hedendaagse theater is een waar begrip voor de inwoners van de stad. Het contrast met het naastgelegen 95 meter hoge Dreischeibenhaus kan niet groter zijn. De strakke rechte lijnen met de golvende beweging van het Düsseldorfer Schauspielhaus zorgt voor een fascinerend beeld.

Rheinturm

Misschien is de Rheinturm wel het meest gefotografeerde onderdeel van de stad Düsseldorf. De ruim 240 meter hoge radio- en televisietoren is een waar begrip in de stad. Door zijn hoogte en slanke uiterlijk trekt het direct de aandacht. Vooral wanneer de verlichting ‘s avonds aangaat, is het een plaatje om te zien. Links van de toren zie je dan ook de prachtig verlichtte Rheinkniebrücke liggen. Bovenin de Rheinturm kun je genieten van een waanzinnig uitzicht wat ook nog eens wordt versterkt doordat het platform ronddraait. In het restaurant Top 180 kun je zo tijdens een heerlijke maaltijd genieten van een panoramisch uitzicht met de highlights van Düsseldorf.

Rheinturm

Heinrich-Heine Platz

Vooral tijdens de wintermaanden is de Heinrich-Heine Platz een komen en gaan van mensen. De sfeerlichtjes zorgen voor een gezellige en warme uitstraling, terwijl tientallen kraampjes uiteenlopende goederen aan de man brengen. Natuurlijk ontbreken hier de kramen met heerlijkheden als lekker glüwein en andere schnaps niet. Liefhebbers van bijzondere architectuur kunnen de Heinrich-Heine Platz zeker waarderen om de gebouwen zoals het Wilhelm Marx Haus met de grote klok aan de gevel. Het dertien verdiepingen tellende bouwwerk was ooit de allereerste wolkenkrabber van Europa. Een ander statig pand aan de Heinrich-Heine Platz is het winkelcentrum Carsch Haus.

Hofgarten

Het zeer ruim bemeten stadspark Hofgarten betekent veel voor de inwoners van Düsseldorf. De groene omgeving is een heerlijk ontspannen gebied dit een groot contrast levert met het drukke stadsleven. In Hofgarten zijn het Jägerhof paleis en diverse historische monumenten gelegen. Er zijn ook kunstwerken te vinden zoals de “Märchenbrunnen” een fontein met daarop kleine elfjes. En er is een prachtig theater museum ‘Hofgäartnerhaus’ gelegen aan de rand van het park in de Jägerhofstaße.

Johanneskirche

De oude protestantse Johanneskerk werd al in 1875 gebouwd. Na lang discussiëren over hoe het uiterlijk eruit moest komen te zien werd het ontwerp van Walter Kyllmann en collega Adolf Heyden uiteindelijk uitgekozen. Kort hierna kon men overgaan tot realisatie. Na de Tweede Wereldoorlog heeft er een grote renovatie plaatsgevonden waarbij men heeft getracht om het huidige ontwerp in gedachte te houden. De Johanneskirche is gevestigd aan de Martin-Luther-Platz.

Johanneskirche

Schloss Benrath

Kort na het begin van de bouw van Schloss Jägerhof gaf de keurvorst Karl Theodor van de Palts opdracht voor een nieuw paleis. Ditmaal betrof het Schloss Benrath. Het paleis was vooral van dienst om te jagen in het omliggende park en om zijn rijkdom te tonen. De Rococo- en classicistische stijl onderstrepen dit. In het gebouw zijn tegenwoordig twee musea gehuisvest. Dit betreft het museum voor natuurkunde en het museum over de geschiedenis van de Europese tuinkunst.

Kerstmarkt

In Duitsland weten ze wel hoe je een kerstmarkt creëert. In steden als Keulen, München, Aken, Berlijn en Oberhausen verwacht men elk jaar opnieuw duizenden bezoekers per dag. Maar ook in Düsseldorf is het bezoeken van de kerstmarkt een must. De Weihnachtsmarkt is vooral gelegen op en rondom de pleinen zoals Markt Platz, Schadow Platz, Heinrich-Heine-Platz, Stadtbrücken, Flinger Staße en Gustaf-Gründgens-Platz. De sfeer die er weggezet wordt is eigenlijk sprookjesachtig te noemen. Behalve het uiterlijk zijn er nog andere sfeer bepalende zaken aanwezig zoals muziek, lekkere hapjes, lekkere drankjes en zelfs een ijsbaan op de Gustaf-Gründgens-Platz.

kerstmarkt van Düsseldorf

Carsch Haus

Dit luxe winkelcentrum ligt aan de sfeervolle en gezellige Heinrich-Heine-Platz. Al in 1915 werden de deuren feestelijk geopend van dit prachtige gebouw. De oprichter Paul Carsch had hiermee een begrip voor de stad Düsseldorf gecreëerd. Vandaag kunnen we nog altijd genieten van een mooi gebouw waar leuke merken zoals Max Mara, Riverwoods, Gant, Armani, Calvin Klein en Ralph Lauren worden verkocht.

Carsch Haus

Medienhafen en Rheinhafen

Misschien wel de gaafste wijk van Düsseldorf is Medienhafen. Voor het herinrichten van de haven van Düsseldorf heeft de stad de architect Frank O. Gehry in de arm genomen. Deze architect heeft meer bijzondere bouwwerken op zijn naam staan zoals het Guggenheim in Bilbao en de Walt Disney Concert Hall te Los Angeles. Een aantal gebouwen dragen zelfs zijn naam. De Gehry gebouwen die ook wel Neuer Zollhof gebouwen worden genoemd, zijn een zeer opvallend stukje architectuur aan het water.

Medienhafen